Dryckers påverkan på kroppen

Det är antagligen inte helt oklart att man som både människa och djur behöver dricka för att kroppen och hjärnan ska fungera. Men det kanske inte är lika klart hur olika drycker faktiskt fungerar i kroppen. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att känna till.

Drycker som kan ge torr mun

Det finns en hel del drycker som är vätskedrivande och som kan göra att man drabbas av otrevlig muntorrhet som även kan påverka tänderna i det långa loppet. En del drabbas av torr mun efter för mycket kaffe, andra får samma problem av rödvin. Det är dock inte helt klarlagt varför vissa upplever sig torrare i munnen efter att ha druckit de här sakerna, och det är inte heller alla som drabbas. Genom att borsta tänderna efter intag av drycken, samt genom att använda olika produkter som stimulerar till mer salivtillverkning, kan man lindra problemen.

Alkohol och kroppens påverkan

Att alkohol påverkar kroppen är nog de flesta överens om men det kanske inte är alla som känner till exakt hur mycket kroppen påverkas. Beroende på hur van man är att dricka alkohol, desto mer kan graden av påverkan variera. Personer som dricker mycket blir i regel inte lika påverkade som personer som inte är vana vid alkohol.

Kaffe och andra koffeinrika drycker

Koffein finns i bland annat kaffe men även i energidrycker. Det är ett ämne som ger kroppen mer energi, och det medför att man vaknar till. Koffeinet sitter dock inte i hela dagen utan det går så småningom ur och då kan man rent av bli tröttare innan intag av drycken.

Att dricka för lite

Om man dricker för lite vätska kommer man snabbt märka av det. Huvudvärk, yrsel och trötthet kommer ganska snabbt. Man kan också märka av att urinen blir mörkare och huden kan bli torr. Omkring 1,5 liter vätska bör man få i sig varje dag.