Veganska alternativ till mjölk

Det finns många anledningar till att inte dricka mjölk. Det kan vara av etiska skäl eller av hälsomässiga skäl. Många väljer bort mjölken för att de anser att den ska vara till kalven, medan andra väljer bort den för att de inte tål mjölk. De upplever att den har en negativ påverkan på dem och letar alternativ. Laktosintolerans är väldigt vanligt idag, och gör att den som lider av det blir svullen och gasig i magen av att dricka just mjölk eller äta mjölkbaserade produkter. Som tur är har det de senaste åren kommit en uppsjö av olika växtbaserade alternativ till komjölken.

Havremjölk

Havremjölk är en av de idag vanligaste substitutprodukterna på marknaden. Det har blivit så mycket på grund av företaget Oatly som är ledande inom havremjölk och har varit väldigt aggressiva i sin marknadsföring. En annan sannolik anledning till att de slagit igenom är att deras kaffemjölk går att skumma, vilket gör att den fungerar i en caffe latte.

Havremjölk står sig relativt bra näringsmässigt gentemot komjölk. De vanligaste märkena har 1,5% fett vilket motsvarar mellanmjölk. Du bör dock vara uppmärksam på att mängden protein är lägre, bara 1g/100 istället för 3,5. För den som tränar mycket är dessutom havreprotein av sämre kvalitet än mjölkprotein.

Den som vill kan relativt enkelt göra sin egen havremjölk. Det du behöver är en havreåker och en atv harv att skörda med. Sen kan du hitta recept online. Du kan dessutom använda din ATV harv för att göra grusgångarna snygga på gården.

Sojamjölk

Ett annat veganskt alternativ är sojamjölk. Det är en klassiker som idag lever en lite undanskymd tillvaro bredvid sina konkurrenter. Det är synd tycker vi. Det är nämligen ett väldigt bra alternativ då det har en bra fetthalt runt 2% och faktiskt mer protein än vanlig mjölk, närmare 4g/100g. Även här är dock sojaproteinet av sämre kvalitet för muskelbyggande. Soja har dessutom fått ett lite dåligt rykte i vissa kretsar. Detta eftersom det innehåller fytoöstrogener som påståtts vara hormonstörande, något som dock inte stämmer.

Nötmjölk

Det finns också flera mjölksorter baserade på nötter. Som till exempel cashew eller mandel. Många upplever dessa som godare än de andra mjölktyperna, vilket sannolikt i många fall beror på att de har en hög procent tillsatt socker. De nötbaserade mjölkvarianterna innehåller i de flesta fall väldigt lite nötter, utan är mer att betrakta som smaksatt vatten. Det gör att de är förhållandevis kalorisnåla, men också att de innehåller en väldigt liten mängd protein, normalt sett runt 0,4g/100g.