Drycker och tandhälsa

Friska, vita tänder är något som alla människor vill ha. Det är en fråga om både hälsa och estetik. Ingen vill ha tandvärk och få saker är så attraktiva som ett vackert och fräscht leende.

När det handlar om just tandhälsan talas det ofta mer om mat än om dryck. Det är väl knappast någon som har missat att godis och socker i allmänhet inte är bra för tänderna men hur är det egentligen med de olika vardagsdryckerna som kaffe och juice? Är det några drycker som är bättre än andra? Påverkar alkohol munhälsan?

Vad säger tandläkarna?

Dina tänders hälsa beror till största delen på hur väl du tar hand om dem. Om du rengör dem noga två, tre gånger om dagen håller du efter dem väl och det finns många hjälpmedel att tillgå som elektriska tandborstar och tandstickor. Det är också viktigt att gå till tandläkare regelbundet. Bor du i Stockholm kan du besöka Södertandläkarna som kan hjälpa dig med allt från förebyggande åtgärder och tandblekning till mer avancerade behandlingar och tandkorrigering.

Ytterligare en avgörande aspekt av din tandhälsa är hur många intag om dagen du gör, och vad exakt du stoppar i dig. Varje gång du äter eller dricker något förutom vatten påverkar det din munhålas pH-värde. Det leder i sin tur till att det blir lättare för bakterier att angripa ditt tandkött och dina tänder, och du kan råka ut för karies. Av den anledningen brukar experter rekommendera att alla håller sig till max fem intag om dagen, vilket även inkluderar dryck.

Bra och dåliga drycker

Det mest uppenbara exemplet på drycker som är dåliga för tänderna är allt som innehåller socker. Läsk och juice är fullproppade, till exempel, och bör helst undvikas. Att ta en läskedryck någon gång är inte ett problem, men det är definitivt inte något som bör finnas med på daglig basis. Detsamma gäller alla varma drycker som kan innehålla socker, exempelvis kaffe, te och choklad. Om du är van vid att ta en kopp kaffe flera gånger om dagen gör du bäst i att undvika sockerbiten. Och glöm inte att alla sportdrycker påverkar dina tänder negativt och därför bör du alltid föredra vanligt vatten när du tränar.

Vissa drycker färgar mer än andra. Just kaffe kan ge ganska svåra missfärgningar på tandemaljen, men även blåbärsjuice och rödvin. Alkohol har dessutom en uttorkande effekt, vilket gör munhålan extra mottaglig för bakterieangrepp. Men hur är det egentligen med sockerfria drycker? Tyvärr är nyheterna inte goda för dem heller. Även om de inte innehåller socker är de ofta fulla med ämnen som sänker munnens pH-balans.

Bland de bästa dryckerna för dina tänder hittar du kokosnötvatten och till viss mån sodavatten, så länge det inte är smaksatt. Mjölk är tandläkarnas absoluta favorit eftersom du också får i dig kalcium som är bra för tändernas uppbyggnad. För att undvika onödigt slitage på dina tänder är det också smart att kombinera din dryck med måltider. På så sätt håller du dig till dina fem intag om dagen och utsätter inte munnen för onödiga pH-svängningar. Tänk också på att vänta en stund med att borsta tänderna efter varje intag då emaljen tillfälligt mjukas upp och därmed blir känslig för slitage. Du kan istället skölja munnen med lite vatten direkt efteråt, vilket är en god hjälp på traven.