Är läsk verkligen onyttigt?

Vem har inte fått höra att läsk är onyttigt? Sedan finns också skrönan om att ett glas cocacola eller julmust fräter bort en tand på bara några timmar. Men hur onyttigt eller nyttigt är läsk egentligen?

Vad är onyttigt i läsk?

Läsk innehåller en hel del socker. Dessutom innehåller den kolsyra som kan vara frätande för tänderna. En del läsk innehåller också färgämnen och aromer. Det är inte direkt några av de här ämnena som är nyttiga för kroppen men så länge man inte dricker läsk allt för ofta bör det inte vara några problem.

När kan man dricka läsk?

När man köper god läsk online kan man snabbt upptäcka att de finns i väldigt många olika smaker och varianter. Läsk släcker törsten bra och dessutom är det trevligare att dricka läsk än att välja vanligt kranvatten. Om man äter lite roligare mat som pizza eller liknande kan det också vara gott med något kolsyrat till. När det gäller barn kan det dock vara klokt att hålla nere lite extra på läskdrickandet, särskilt om man väljer energidrycker med koffein.

Sockerfri läsk

Det finns läsk som är sötad med sötningsmedel. De innehåller inget socker, och i stort sett inga kalorier. Men det betyder inte att läsken är nyttig. Det finns till exempel ingen som kan garantera att massor av sötningsmedel inte påverkar kroppen i det långa loppet. Just sett till kalorier och vikt kan dock den sockerfria läsken vara ett bättre val.

Göra egen läsk

Genom att köpa in en maskin som gör egen läsk kan man också själv smaksätta sin läsk. Då använder man vanligt kranvatten som man kolsyrar. Sedan kan man tillsätta smaker efter sitt eget humör. Det blir i regel lite nyttigare än köpt läsk.