Saft

Saft är för många den ultimata törstsläckaren under varma sommardagar. Den fruktiga drycken med sin söta smak passar som måltidsdryck, som komplement till en fikastund eller bara som den är. Saft tillagas vanligen genom att man kokar socker och frukt tillsammans med vatten. Ofta måste också någon form av konserveringsmedel tillsättas. En av de vanligaste baserna för saftkokning är jordgubbar. Även om just jordgubbssaft för många är förknippat med oskyldiga sommardagar i barndomen, anses rena jordgubbar faktiskt traditionellt vara ett afrodisiakum, det vill säga ett sexuellt stimulerande ämne. Hur effektivt det egentligen är kan kanske ifrågasättas. Vill man vara säker på att stimulera någon annans eller sin egen lust är det därför bättre att använda sig av sexleksaker. Du hittar ett brett utbud på Lyxigasexleksaker.se.Saftmaja

Jordgubbar är dock bara ett exempel på de många variationer av saft som går att skapa. Några andra vanliga smaker är hallonsaft, apelsinsaft, svartvinbärssaft, fläderblomssaft och blandsaft, varav den sistnämnda är just en blandning av olika bär och frukter. Förutom kokning kan man också framställa saft genom att helt enkelt röra ihop bär, socker och vatten utan att koka dem. Detta kallas rårörd saft, och har den fördelen gentemot kokad saft att konserveringsmedel inte alltid behöver tillsättas, i alla fall i rårörd lingonsaft och andra rårörda safter där citronsyra används i tillagningsprocessen. Citronsyra har nämligen en viss konserverande effekt i sig.

När man kokar saften kan man för att göra det enkelt för sig använda en så kallad saftmaja. En saftmaja är ett kärl i tre delar, designat för att kunna användas på en vanlig spishäll. Den understa delen av saftmajan, som har formen av en ganska grund kastrull, fylls med vatten. I delen över, utformad som en djup kastrull, finns ett litet hål, som sitter ganska högt placerat. När vattnet i botten börjar koka stiger ångan genom hålet till den mellersta delen, och sedan vidare upp i den översta delen, som har en perforerad botten. Det är i denna del som bären ligger. När bären värms upp spricker de, och börjar droppa ner sin saft till det mellersta kärlet. Därifrån kan man sedan tappa upp saften genom en sidoslang. Om man blandar ut saften med lite vatten och släpper ner några iskuber, kan man njuta av ett perfekt glas saft.