Läsk

Det finns en dryck som alla åldersgrupper tycks dricka mer än någon annan: läsk. Medan öl hör de vuxna till och saft främst är något för barnen skär läsken över alla generationer, och den söta drycken tycks kittla smaklökarna på såväl gammal som ung. Det som från början var en småskalig produktion av sötade drycker i Frankrike har vuxit till att bli en miljardindustri där några av de största företagen har enorma marknadsandelar. Läsk är inte lika kulturellt eller religiöst betingat som exempelvis alkohol, vilket gör att läskens popularitet sträcker sig över hela världen.

 

Läskens historia tog sin början i Frankrike på 1600-talet. Där började en uppfinningsrik affärsman söta vattnet med honung och socker. Ännu skulle det dröja innan läskens karaktäreristiska kolsyra kunde introduceras. Det var först när kolsyremetoden upptäcktes av Joseph Priestley, en engelsman som experimenterade med drycker, som läsken fick något av sin nuvarande form. Priestley insåg snabbt potentialen med läsken och han var inte sen med att nappa på affärsmöjligheten. Han öppnade en fabrik för sodavatten, som drycken kallades, och han blev snabbt rik när försäljningen gick i taket.Läsk 1

 

Idag produceras läsk av en rad olika märken och företag, men det mest kända av dem är utan tvekan Coca-Cola. En amerikansk apotekare vid namn Pemberton var det som skulle ge den bruna drycken till världen. Han tog fram det 1886 och tog snabbt patent på receptet. Detta såldes sedan vidare, men receptet har aldrig blivit offentligt för allmänheten. Faktum är att Coca-Cola-receptet anses vara en av världens största affärshemligheter och det är något som företaget är noga med att påpeka. Från att ha varit en amerikansk angelägenhet, där amerikanarna såg Coca-Cola som sin egen dryck, har den nu spridit sig över hela världen.

 

I takt med att fler vill ha läsk i vardagen går det nu också att tillverka sina egna läskedrycker. Med hjälp av mindre kolsyreapparater som går att ha i hemmet går det nu att bestämma sin egen smak på läsken. Drycken är också populärt att ha som måltidsdryck och det fungerar bra att dricka det till många sorters mat. På matklubben.se hittar du många recept som passar bra med läsk.