Bourbon är en Amerikansk whisky

Under en lång period så emigrerade massor av invandrare från många olika länder till Amerika för att söka lyckan. Med sig hade de inte bara drömmar och hopp om bättre tider, de hade även med sig traditioner och det inkluderade också recept på hur man skapade spriten man hade i hemlandet. Det sägs att det första som de skotska, irländska och engelska invandrarna gjorde när de kom till det nya landet Amerika var att brygga whisky. Området i Kentucky som nybyggarna destillerade sin whisky på gavs namnet Bourbon County, efter den franska kungafamiljen, och den speciella spriten gavs namnet Bourbon Whisky.

 

Sedan 1964 så finns det ett antal krav som måste uppfyllas innan man kan kalla sin sprit för Bourbon Whisky. Bland annat så måste den innehålla mer än 51 % majs. Den måste dessutom ha lagrats i ett nytt fat av amerikansk ek som har rostats inuti. Bourbon får inte kallas för bourbon om det inte destillerats i USA, och den får inte heller kallas för Kentucky Bourbon om den inte destillerats i just Kentucky. Ett av USAs äldsta företag är ett Bourbon destilleri, nämligen Jim Bean.Bourbon är en Amerikansk whisky 11

 

Olika namn betyder olika lagringstider
Om drycken har lagrats i mer än 2 år så får den kallas för ”Straight Bourbon”, det är dock inte ett måste. Om den har lagrats i mindre än 4 år så måste den däremot ange hur länge den lagrats på flaskan. Om den har en märkt lagringstid så är det den yngsta whiskyn som använts som måste anges. Som om inte detta vore nog så har de olika destillerierna även egna klassifikationer.

 

Single barrel betyder till exempel att whiskyn kommer ifrån ett och samma fat. Man väljer endast ut de fat som, efter en avsmakning, ser mest lovande ut. Varje fat ger sin egna unika smak, vilket innebär att varje whiskyflaska i princip är unik och av en väldigt hög kvalité. En annan klassifikation är Small batch, det innebär att samma metod har använts som hos Single barrel men de utvalda faten har blandats för att ge en enhetlig smak. Det finns även en kvalifikation som heter small scale, vilket betyder att destilleriet satsat på få flaskor av så hög kvalité som möjligt.