Whisky – livets vatten

Whisky har en lång och stolt historia. Drycken är ursprungligen från Skottland och har fått sitt namn från ordet uisce beatha. Det är gaeliska och betyder livets vatten, ett passande namn för den goda drycken. Whisky lagras på ekfat under många år och det är just lagringen som ger whiskyn sin karaktäristiska färg och smak. Många föredrar att dricka sin whisky som den är, eller till och med ett par vattendroppar.

 

Tillverkning
Det finns många faktorer som påverkar smaken, som till exempel valet av lagringsmetod eller vilka spannmål man använder sig av. Maltwhiskey är till exempel gjort enbart på korn, men det är även vanligt att man blandar olika ämnen som till exempel majs, råg, ris och havre. När säden har skördats så läggs den i blöt så att den kan börja gro en del. Grodden från säden rostas eller torkas sedan med så kallad torv. När torven eldas så bildas mycket rök, röken ger sedan spriten sin karaktäristiska ”rökighet”. Efter detta så krossar och maler man säden. Varmt vatten tillsätts och blandas med den krossade säden i flera timmar. Vattnet får i detta skede smak från säden, samt att sädens stärkelse överförs och bryts ner i vattnet. Efter en viss tid så skiljer man på vattnet och den fysiska massan som bildats. Vattnet kallas nu för vört och resterna som blev kvar kallas för drav.

 

Vörten ska nu börja jäsa i stora jäskar. Olika företag använder sig av olika metoder under jäsningen, och även tiden som vörten får jäsa skiljer sig. Det är i detta skede som sockret i vörten omvandlas till alkohol. När vörten har jäst klar så destilleras vätskan två till tre gånger. När detta är färdigt har man en sprit med mellan 60-70 % alkoholhalt. Dock så får det inte kallas för en whisky förrän spriten har lagrats på ekfat i minst 3 år.Whisky – livets vatten 2

 

Efter lagringen så händer det att man blandar olika whiskyårgångar, whisky från andra typer av fat och så vidare. Dessa kallas för blended whisky. En single malt whisky betyder att innehållet kommer från ett och samma destilleri och inte har blandats med något. Att beställa från andra länder är i många fall både billigare och ger ett större utbud. Vill du ha svensk whisky så är flerfaldigt prisbelönade Mackmyra något som kommer att passa dig väl.